top of page
sivi.gif

Laura El-Tantavi (Laura El-Tantawy),

fotografkinja, autor knjiga, pedagog, Canon ambasador

MA Luka Trajković,

filmski snimatelj, fotograf, stručni saradnik na Katedri kamere, FDU

Dr um. Luka Klikovac,

fotograf, umetnički saradnik na modulu Fotografija, FPU

Dr Luka Bešlagić,

teoretičar umetnosti i medija, pisac, vanredni profesor, FMK

Laura El-Tantavi je nagrađivana britansko-egipatska dokumentarna fotografkinja, autor knjiga i mentor u domenu fotografije i vizuelnih medija. Ona je ambasadorka kompanije Canon i reprezentuje globalnu viziju ove značajne firme i strast ka vizuelnom pripovedanju.
Rođena je u Vusterširu, Velika Britanija, studirala je u Egiptu, Saudijskoj Arabiji, SAD i Velikoj Britaniji. Život između istoka i zapada inspirisao je njen rad koji razmatra teme doma i pripadnosti, kroz istraživanja društvenih i ekoloških pitanja koja se odnose na njeno poreklo. Njena fotografija je prepoznata zbog svog karakterističnog slikarskog i lirskog pogleda na stvarnost.
Laura je svoju karijeru započela kao novinski fotograf u Sjedinjenim Državama. U slobodnom statusu je od 2005. godine, preselivši se u Kairo i započevši ono što je postalo njeno ključno delo, U senci piramida.
Laura je prva Egipćanka kojoj je dodeljena prestižna nagrada memorijalnog fonda V. Judžina Smita (W. Eugene Smith Memorial Fund Award), koju je dobila za njenu dugoročnu seriju Umreću zbog tebe. Ova nagrada odaje počast fotografima čiji rad prati tradiciju humanističke fotografije i posvećenog saosećanja čuvenog fotografa Judžina Smita. 
U 2016. godini bila je jedna od četiri umetnika nominovanih za prestižnu nagradu Fotografske fondacije nemačke berze (Deutsche Börse Photography Foundation
Prize), koja se svake godine dodeljuje fotografu koji je napravio najznačajniji doprinos fotografskom mediju u Evropi tokom te godine.
Radovi su joj objavljivani u magazinima: The New Yorker, Afar, Le Monde, Wall Street Journal, National Geographic, Time, New York Times, Huck & Foam.
Laura se 2020. godine pridružila Canonovom globalnom programu ambasadora. Pridruživanjem globalnoj listi sa više od 100 vizuelnih profesionalaca, ona reprezentuje budućnost fotografije i vizuelnog pripovedanja, reprezentuje Canon kao jedinstveni brend i sve "njegove tihe heroje - osoblje i vizionarske inženjere koji su učinili moj rad mogućim".
Laura se ponosi svojim nezavisnim identitetom vizuelnog kreativca. Njen cilj kao umetnice je da proizvede društveno angažovano, jedinstveno delo koje podstiče na razmišljanje. Često sarađuje sa pojedincima, institucijama i organizacijama koje doprinose odgovornom informisanju i pozitivnim promenama u svetu i unapređuju misao i kreativnost.

https://www.lauraeltantawy.com

Luka Trajković je direktor fotografije i fotograf rođen 1994. godine. Diplomirao je na katedri kamere Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Tokom studija, kao direktor fotografije, uradio je veliki broj kratkih igranih filmova, zapaženih na međunarodnim festivalima, koji su se svojim prepoznatljivim umetničkim izrazom plasirali na lokalnu i regionalnu scenu. Dobitnik je nekoliko nagrada za rad kao fotograf. Bio je učesnik velikog broja grupnih izložbi i masterclass radionica. Svoju prvu samostalnu fotografsku izložbu imao je u decembru 2017. godine. Pored negovanja i daljeg razvoja njegovog upečatljivog stila u kinematografiji, Lukina strast za vizuelno pripovedanje nastavlja da raste kroz saradnju sa etabliranim autorima širom industrije. Trenutno je zaposlen kao stručni saradnik na katedri kamere Fakulteta Dramskih Umetnosti. Pored posvećenosti fakultetu, aktivno je prisutan na domaćoj i internacionalnoj filmskoj sceni.

 

https://www.lukatrajkovic.com

https://vimeo.com/trajkovic https://www.imdb.com/name/nm6693060/ https://www.hasselblad.com/inspiration/stories/luka-trajkovic-x1d-ii-xcd-45pcinematic-serbia/

Luka Klikovac je rođen 1988. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu, modul fotografija 2012. godine a titulu doktora umetnosti je dobio 2017. godine na mseru Primenjene umetnosti i dizajn. Od 2014. do 2016. godine je bio docent na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici gde je predavao predmete Fotografiju i Razvoj fotografskog medija. Od 2016. godine radi kao saradnik na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na modulu fotografija. Svoje radove je izlagao na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nagrade Young Creative Chevrolete 2010. godine kao i nagrade na 16. Bijenalu Umetnosti Minijature u Gornjem Milanovcu u kategoriji fotografije.

Njegov umetnički rad je usmeren ka konstantnom istraživanju fotografije kao tehnike i medija. Fotografiju doživljava i koristi kao vizuelnu tehniku koja kombinuje narativnu i likovnu komponentu. Deo svojih umetničkih istraživanja posvetio je tehnološkom eksperimentisanju u polju fotografskog medija sa akcentom na alternativne načine dobijanja fotografske slike korišćenjem netipičnih uređaja i tehnika.

 

http://www.lukaklikovac.com

http://www.behance.net/lukaklikovac

Dr Luka Bešlagić (1985), teoretičar umetnosti i medija i pisac, vanredni je profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu (FMK), gde radi kao rukovodilac Departmana za medije i komunikacije. Njegovo polje istraživanja obuhvata inter- i transdisciplinarne teorije umetnosti, književnosti i medija, sa posebnim fokusom na eksperimentalne tekstualne prakse i eksperimentalni film. Pored naučnih i književnih tekstova objavljenih u časopisima kao što su AM: Journal of Art and Media Studies, Filološke studije, ProFemina, Agon, Proletter, autor je i teorijsko-proznog poližanrovskog teksta Dva govora romana (Utopia, Beograd, 2012). Njegova teorijska studija Teorije eksperimentalne tekstualne produkcije (FMK, Beograd, 2017) osvojila je nagradu na Festivalu humanistike, kulture, umetnosti „FESK“ za doprinos inovativno-obrazovnoj praksi. Član je Društva za estetiku arhitekture i vizuelnih umetnosti, kao i Internacionalnog društva za estetiku (International Association for Aesthetics).

bottom of page